>
wonderland~
ABOUT ENTRY
Orang Yahudi pun tahu pemakaian Hijab cara Islam.
Monday, April 1, 2013 • 8:45 AM • 6 comments
Assalamualaikum :)


Dulu aku pernah baca satu artikel dekat Facebook, pasal dua orang adik-beradik perempuan Perancis.
Mereka beragama Yahudi, tetapi amat tertarik dengan ajaran Islam.
Maka, mereka mula mempelajari dan memahami maksud ayat-ayat Al-Quran.
Slowly, they changed.

Mula-mula mereka mengubah cara pakaian mereka.
Meraka memakai kain atau seluar panjang dan baju yang berlengan panjang walaupun semasa cuaca panas.
Selepas itu, mereka berhenti menyertai kelas pendidikan jasmani, because the required attire was showing a lot of their skin and that made them uncomfortable.
They even started to wear shawls on their head tapi letak gitu-gitu je la, bukan macam pakai tudung terus.

Pihak sekolah mereka mula menentang cara pemakaian mereka, terutamanya dengan seledang meraka yang menyerupai tudung,
Mereka diugut supaya menukar kembali cara pemakaian mereka seperti asal, jika tidak, mereka akan dibuang sekolah.

Lepas tu aku tak ingat sangat jadi apa tapi yang pastu is menjadi kes makamah.
Their father, who was a devoted Jewish and lawyer chose to side with his daughters.

Kata-kata ayah mereka ketika berada di makamah
"They are not wearing the Muslims's Hijab, the Muslim's Hijab must cover the chest area."
(lebih kurang gitu r, aku pun tak ingat sangat)

Lepas tu, dah tak ingat jadi apa, but they won the case, converted into Islam and even became Niqabis
(short summary, hahah)

My point of the story:

1. Penganut agama lain lebih sanggup mempelajari agama Islam berbanding dengan umat Islam sendiri.
2. Remaja yang berani mempertahankan hak mereka dan cara pemakaian mereka.
3. Orang Yahudi yang tahu cara pemakaian Hijab/Tudung cara Islam yang benar.

Walaupun yang 1st and 2nd point tu penting, aku lebih ingin memberi penekanan untuk poin ketiga.

Kenapa?

Sekarang dah ramai yang memakai Tudung, ada yang memang betul ikhlas, ada yang sekadar mengikut trend fesyen terkini.
Tetapi, masih ramai yang tidak memakai tudung cara yang betul (this including me >.<)
Ingat pakai 'tudung' tu hanya menutup rambut ke?

Kan banyak cara pakai tudung yang pelik-pelik sekarang.
Tapi tak semua mengikut kehendak agama.
Ada yang macam 'Turban' tu nampak tekak

"eh, tutup jugak la tekak, pakai inner neck"

oit, inner neck ikut bentuk tekak kan?
mana boleh gituu, bukan sekadar 'tutup' sahaja, bentuk pun tak boleh nampak.

Ada tu buat sanggul besar tinggi-tinggi.

"nak buat macam mana, rambut panjang, kena la buat tinggi"

I know plenty of people with very very long hair but still tak nampak sangat sanggul dia.
Kalau dah tahu rambut panjang sangat sampai kena buat sanggul tinggi, gunting la sikit.
Your hair will grow back :P

This one time, I watched a Hijab tutorial on Youtube, ada satu komen tu kelakar sangat
"Shawl bukan main panjang, bila di belit-belit, pendek pulak jadinya"

It's funny because it's true.
Shawl yang orang tu guna dalam tutorial tu panjang and besar, jenis Pashmina gitu
tapi orang tu belit-belit sampai jadi singkat, tak tutup pun bahagian dada dia.
Ada tu, panjang lebih dekat belakang, depannya singkat lagi -_-
girls, main point of Hijab, cover your CHEST not your BACK..




Ayah kepada adik-beradik Perancis itu orang Yahudi yang sangat kuat dengan ajaran Yahudi,
tetapi dia pun tahu, bahawa pemakaian tudung cara Islam HARUS menutup bahagian dada.

Orang Yahudi pun tahu cara sebenar pakai tudung, tidak malukah kita orang Islam tulen, tidak tahu cara pakai tudung yang betul?

and for Muslims, our way of clothing must be modest, not to attract attention, but to cover our Aurah.
tapi jangan la pulak pakai tutup aurat tapi pakaian kotor, hudoh yang sangat-sangat.
Alasannya, asalkan tutup aurat.
Islam pun menitikberatkan kebersihan ok.

Tak perlu la pakai tudung labuh yang teramat, jubah 24 jam, dan berpurdah
(kalau gini lagi la bagus tapi kalau tak mampu, tak perlu la)

Pakai kemas, bersih, tutup aurat dan ala kadar je. :D







PASTFUTURE
MY WORDS
Wonderland: A magical place filled with different wonders of the world You've step into my wonderland, my world in my perspective <3.

GIVE ME YOUR WORDS


FOLLOW ME!!


BLOG ARCHIVE

  • Second Giveaway: Smile.
  • Jalan-Jalan Week..
  • Weekend Madness...
  • Segmen Mimik Muka Melampau- Blog Review
  • My Overall Performance
  • Dua Keputusan...
  • Debaran Minggu Ini
  • Daily Tazkirah: Empat Tahap Mendidik Anak
  • Segmen Jom Pilih Hadiah
  • Daily Tazkirah: Du'a to be shown the Truth

  • Visit this pages!

    Akamika Gift Blogger
    Akamika Gift Facebook page
    Baby Monster
    Saidatul Nadia
    Chasing Dream
    A Secret Journey